Foto: Fylkestinget Nord-Trøndelag

Når jeg blir stor vil jeg bli...

Takket være Rygge kommune fikk jeg bli det jeg ville, skriver ungdomstillitsvalgt Stine Kristiansen fra Østfold i ukas hjertesak.

Jeg synes selv jeg har verdens beste jobb. Jeg er barne- og ungdomsarbeider og jobber i barnehage. Jeg hadde planen klar fra ungdomsskolen for hvordan de neste årene skulle se ut.

Stine Kristiansen er ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet Østfold.
Foto: Privat

Jeg kom inn på det jeg ville på videregående, men så kom den nervepirrende våren/sommeren/høsten; jakten etter lærlingplass.

I den kommunen jeg bodde i da var det i 2002 fire lærlingplasser innenfor området og vesentlig flere elever som skulle ut i lære.

En uke før fristen gikk ut fikk jeg en telefon fra en barnehage i en annen kommune og jeg kan fortelle at etter nesten 12 år er jeg fortsatt ansatt her.

Lærlinger er ungdom som har et sterkt ønske om å fullføre utdanningen sin, selvfølgelig har de det! For å kunne realisere dette er man helt avhengig av at bedriftene lukker opp dørene. I Østfold sa to store kommuner nei til inntak av lærlinger høsten 2013. Hva gjør man som ”nesten lærling” når man får en sånn beskjed? Mange bruker mye tid på å velge riktig linje og fag. Så jobber man hardt i to år på skolen for å få til dette, skal ut å prøve ut yrket sitt, men får da ikke lov til å fullføre. Ikke rart de mister lysta når samfunnet stikker kjepper i hjula før de er halvveis i utdanningen sin.

Men, når bedriftene åpner opp, kommer vinn-vinn-situasjonen. Lærlingene får fullført sitt utdanningsløp og får bidratt med sin kompetanse, for det har de masse av! Bedriftene får tilført ny kompetanse, verdiskapning og kanskje til og med nye ansatte og slik, tror jeg, at utviklingen av kvalifisert arbeidskraft i hele landet kommer i gang.

Jeg fikk bli det jeg ville da jeg ble stor, takket være Rygge kommune.

Flere hjertesaker

Sommerleir er en opplevelse for livet

Jeg ønsker å skrive om en av mine hjertesaker, og som har blitt det etter mine år i Fagforbundet sentralt, nemlig sommerleirer for unge engasjerte mennesker, skriver Christina Beck Jørgensen i denne ukas hjertesak.

Dagens bemanning gir ikke tid for de gode samtalene og kjærligheten de eldre trenger

Vi må ha flere i arbeid på sykehjemmene og i hjemmesykepleien, skriver Marthe Hjelle i denne ukas hjertesak.

La ungdom prøve seg, gi dem sommerjobb!

Ungdommen er framtidas arbeidskraft. Ikke la dem bli stående på sidelinja, skriver Mohamed Amaleti i denne ukas hjertesak.

Ja til likestilt skriftmål!

Norsk språkstrid har stort sett dreia seg om skriftmålet i Noreg. Skal me ha nynorsk eller bokmål som hovedmål i skulane, spør May Lise Livastøl i denne vekas hjartesak.

Se alle hjertesaker
Hjertesaker

Hva er en hjertesak?

Hver uke vil en av våre unge medlemmer dele sin viktigste hjertesak med oss. Er du enig i hjertesaken oppfordrer vi deg til å dele den på sosiale medier for å spre budskapet.

Hva er din hjertesak?

Din hjertesak publiseres sammen med andre leseres hjertesaker.

E-post deles aldri på nettsiden

130 tegn igjen

Se alle hjertesaker fra våre lesere