Til hovedinnhold

Støre foreslår EØS-løsning

Arkiv: Jonas Gahr Støre på Arbeiderpartiets landsmøte 2017.

Arkiv: Jonas Gahr Støre på Arbeiderpartiets landsmøte 2017. (Foto: Arbeiderpartiet)

Jonas Gahr Støre vil gi arbeidstakernes rettigheter like høy juridisk status som allmenn stemmerett og ytringsfrihet. Det kan bety at EØS-floken løses på LO-Kongressen.

10.05.2017 av Informasjonsavdelingen
Sist oppdatert: 26.10.2021

Vi står sterke sammen, var AP-leder Jonas Gahr Støres hovedbudskap til LO-Kongressen. 

Les også: Mette Nord sitt innlegg om velferdstjenester i egenregi

- Det beste ved Norge er alt vi har fått til sammen. Sammen høster vi verdiene av naturressursene våre. Sammen betaler vi for et velferdssamfunn for alle. Sammen med partene i arbeidslivet sikrer vi trygghet i arbeid og trygghet for arbeid, sa Ap-lederen på LO-Kongressens tredje dag. 

Gahr Støre: EØS-avtalen må ikke sies opp

Støre slo fast at EØS-avtalen har alt i alt vært svært bra for Norge. 

- EØS-avtalen er ikke perfekt. Ingen avtale jeg kjenner til er det. Men jeg er dypt uenig i de som sier at avtalen må sies opp, sa han. 

Arbeidstakerrettigheter like viktige som menneskerettigheter

Støre vil styrke lovverket for å sikre arbeidstakerrettigheter. Han viste til at norsk lov har gitt visse menneskerettighetskonvensjoner en ekstra sterk stilling. Nå ønsker Arbeiderpartiet at viktige arbeidstakerrettigheter skal tas inn i denne loven. 

- Vi vil gi viktige arbeidstakerrettigheter forang, dersom de for eksempel kommer i konflikt med økonomiske hensyn. Konkret betyr det at sentrale ILO-konvensjoner skal tas inn i menneskerettsloven fra 1999. Sentrale arbeidstakerrettigheter er like viktige som andre menneskerettigher, som ytringsfrihet og stemmerett, sa Støre. 

 

Fagforbundets leder, Mette Nord. (Foto: Fagforbundet / Jan Lillehamre)

 

Mette Nord: Hovedproblemet er dagens blåblå regjering

Fagforbundets leder, Mette Nord, mener en ikke kan tro at EØS-avtalen kan sies opp, og så skal alle problemer løse seg.

– Det er ikke EØS som har bestemt at vi skal ha mer midlertidlighet i Norge, eller at vi skal bruke mer bemanningsbyråer, og at arbeidsfolk kan utnyttes på det groveste, skriver Fagbladet.

– Det er den norske regjeringen som har fjernet rettigheter og som har bidratt til at vi har fått et mindre seriøst arbeidsliv gjennom å føre en politikk som systematisk undergraver våre opparbeidete rettigheter, sa hun.

 

Roger Haga Heimli: ta ansvar for kritisk infrastruktur

Medlem av Fagforbundets politiske ledelse, Roger H. Heimli. (Foto: Fagforbundet)

Fagforbundets kandidat til nestledervervet i LO, Roger Haga Heimli tok i sitt innlegg opp at kritisk infrastruktur i nødnett, samferdsel, sykehus og norsk sokkel ikke skal outsources og driftes fra utlandet - men skal tas ansvar for, driftes sjøl og bygges kompetanse rundt. 

Han var også opptatt av EØS. - Jeg mener vi er tjent med EØS-avtalen. Men ikke når den står i veien for et anstendig arbeidsliv. Ikke når den blir brukt til å dumpe lønningene, snevre inn handlingsrommet for kommunene, senke standarden på arbeidslivet i Norge, sa Roger Heimli Haga. 

Han kom med følgende ønske: - Så mitt håp, Jonas, er at når vi møtes her om fire år, så har du brukt det handlingsrommet som finnes i og utenfor avtalen.

- Du har stått opp for norsk arbeidsliv i møtet med EU - du kan for eksempel begynne med å gjeninnføre den kollektive søksmålsretten - slik at vi istedenfor å ta denne debatten en gang til - heller kan konsentrere oss om hvordan vi skal få deg gjenvalgt for fire nye år.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?