Til hovedinnhold

Min kropp, mitt valg! Eller?

- Hvorfor skal min fastlege kunne nekte meg abort, spør Charlotte Kaspersen i denne ukas hjertesak.

- Hvorfor skal min fastlege kunne nekte meg abort, spør Charlotte Kaspersen i denne ukas hjertesak. (Foto: Jerry Lai/Flickr)

Fastlegene vant ikke fram i kampen for reservasjonsrett denne gangen, men det betyr ikke at kampen er over, skriver Charlotte Kaspersen i denne ukas hjertesak.

25.09.2014 av Charlotte Kaspersen
Sist oppdatert: 26.10.2021

Charlotte Kaspersen er nestleder i ungdomsutvalget Fagforbundet Finnmark og sykepleierstudent.
Charlotte Kaspersen er nestleder i ungdomsutvalget Fagforbundet Finnmark og sykepleierstudent.
Foto: Martine Grymyr

Hvorfor skal min fastlege kunne nekte meg en abort? Jeg blir snart 25 år, jeg er alenemor og sykepleierstudent. Dette med abort handler mest av alt om å ha selvinnsikt i eget liv og å kunne se på seg selv på en ærlig måte og vite hva som er best for seg og sitt liv.

Tror ikke fastlegen at jeg har tenkt grundig nok igjennom dette hvis jeg har bestemt meg for en abort? Abort handler faktisk om fjerne noe som kunne blitt et liv, men det du hører på folkemunn er at så mange ikke er skikket til å være foreldre, samtidig er de i mot abort. Det er dobbeltmoralsk!

Abort er ikke et prevensjonsmiddel, men mange bruker det som dette allikevel. Ifølge Folkehelseinstituttet skjedde det i 2013 flest aborter i aldersgruppen 20 til 29 år, og dette skjedde mest i Finnmark, Troms og Oslo. Statistikken tilsier også at de fleste får en medikament abort, altså de får en abort pille, det var hele 82% som fikk dette av alle abortene. Kirurgiske inngrep ligger på under 20%. 

Hvis regjeringa vil ha bukt med dette problemet så burde de gå i dybden av problemet, med for eksempel mer seksualundervisning i ungdomsskolen, lengere periode med gratis prevensjon, i dag er det gratis til du fyller 20 år. Så ville man kanskje klart å snu trenden med abort som prevensjon.

Reservasjonsretten er selvfølgelig et yrkesetisk problemstilling, som sykepleierstudent har jeg fått et innblikk i dette. Men for min yrkesgruppe står det i de yrkesetiske retningslinjene at vi kan avstå fra å være med på selve inngrepet og gi abortpillen, ingen kan avstå fra å gi pleie eller gi omsorg til pasienten som skal ha dette utført, det samme vil gjelde legen. Hvorfor skal fastlegen få reservere seg mot henvisning til abort hvis for eksempel sykepleiere ikke skal få gjøre det samme mot å pleie pasientene?

Det er kanskje på kanten, men hvordan hadde samfunnet til slutt blitt? Ingen hadde fått abort, ikke en gang de som hadde trengt det mest. Hvordan har fastlegene egentlig tenk at de som er voldtalt og utsatt for incest skal kunne få dette tilbudet?

Selv mener jeg at har man valgt dette yrket må man gjennomføre det med 110% i innsats, for innerst inne er det snakk om yrkesstolthet og den stoltheten kommer av at du hjelper dine pasienter på tross av dine egne meninger og synspunkter. 

Fastlegene fikk ikke igjennom reservasjonsretten, men det betyr ikke at kampen er over, at regjeringa ikke kommer til prøve og trø oss kvinner/jenter/damer på tærne igjen.

For som helseminister Bent Høie (H) sa i april til VG så vil han foreslå en ny løsning, men ville ikke gå inn på hva dette innebar da. Så da får vi vente i spenning på hvilken løsning han kommer med og håpe han har skjønt at abort loven ikke bør endres! 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?