FEMININT YRKE?: Som sykepleier jobber du med søsterur og søsterhjelp, og du kan bli jordmor eller helsesøster. Men det finnes større utfordringer i yrket enn den feminine ordlyden, mener sykepleierstudent Henning Karlsen.

Foto: Illustrasjon/Fagforbundet

Misfornøyd med damestempel på yrket ditt?

Det er ikke de feminine betegnelsene som er problemet med sykepleieryrket. Det er deltidsstillinger, dårlig lønn og utmattende arbeid, skriver sykepleierstudent Henning Karlsen.

Facebook  /   Twitter

I nettutgaven av Sykepleien kan vi lese om sykepleierstudent Daniel, som reagerer på at lederen i Norsk Sykepleierforbund (NSF), Eli Gunhild By, sender ut gratulasjoner til medlemmene i forbindelse med kvinnedagen 8. mars. Han mener dette bidrar til å stemple sykepleier som et feminint yrke. Videre skriver han at han daglig må godta at han skal bruke verktøy som heter søsterhjelp, og peker på trivialiteter som at klokka hans kalles søsterur, og at han blant annet kan velge mellom yrkestitler som jordmor og helsesøster.

Ærlig talt! Er dette virkelig et budskap man bør bruke spalteplass og debatt for å fremheve? Er det dette som gjør deg til en frustrert sykepleierstudent?

Problem med sykepleieryrket og de viktigste grunnene til at menn ikke søker seg dit heter ikke søsterhjelp, mamma-titler eller 8. mars. De heter dårlig lønn, deltidsstillinger, midlertidig ansettelse og utmattende arbeid; både fysisk og psykisk. Dette er den egentlige grunnen til at få menn søker seg til dette yrket. De gidder rett og slett ikke.

Les også: Er kvinnedagen utdatert?

At du som selverklært "mannemann" lar deg tråkke på tåneglene av feminine betegnelser får være din egen sak. Hadde jeg vært deg hadde jeg heller kalt søsterhjelpa "det håndtaket på senga" søsteruret for "opp/ned-klokka" og mannlige jordmødre for spesialsykepleiere.

Kvinnedagen er en uhyre viktig dag, nettopp på grunn av det jeg nevner nå. Forskjellsbehandling, segmentering og diskriminering. Og dette skjer i verden i dag, her og nå, hele tida. Selv er jeg ikke medlem av NSF, men også min forbundsleder i Fagforbundet viet denne dagen betydelig oppmerksomhet. Det gjorde til og med lederen i Fellesforbundet, forbundet med avdelinger som heter Jern og metall. Norges mest maskuline forbund.

At en forbundsleder gratulerer med en dag som setter kvinnesyn og likebehandling på dagsorden viser at vedkommende bryr seg om disse viktige sakene, og vet å sette ord på dem. Kvinnedagen handler ikke om at du og jeg skal betegnes som søstre eller at vi skal bli mindre maskuline. Den handler om å kjempe for rettferdighet og motvirke at mennesker blir stigmatisert og plassert i bås ut ifra blant annet kjønn.

Så neste gang du blir kalt sykesøster eller hører snakk om jordmødre; gjør det vi mannfolk flest er ganske gode på. Lukk igjen ørene og finn noe annet å bruke energi på. Be a man!

Hva synes du?

Flere hjertesaker

Ungdom – organiser deg!

Pandemi eller ei, velferdsstaten er viktig for alle, skriver Linn Flataune i denne ukas hjertesak.


Nå blir det dyrere for Ola, Kari, Fatima og Mohammed

Den borgerlige regjeringens forslag om å endre BSU-ordningen rammer urettferdig majoriteten av unge, skriver Jeron Joseph i denne ukas hjertesak.


Kommunene må ta ansvar for lærlingene

Innen 2035 kan vi mangle hele 100 000 fagarbeidere i Norge. Men hvem vil søke yrkesfag når det ikke finnes nok læreplasser, spør Alexander Liane.


Pensjon - Jeg er jo bare i 20-åra, hvorfor skal jeg tenke på det nå?

Du skal ikke jobbe evig. Hva skjer når arbeidslivet er over, spør Kristine K. H. Akselsen i denne ukas hjertesak.


Se alle hjertesaker
Om forfatteren

Henning Engeskaug Karlsen

Henning E. Karlsen er sykepleierstudent, sitter i ungdomsutvalget i Fagforbundet Oppland og er leder av fagforeningen på Reinsvoll.

henning.e.karlsen@gmail.com

Hjertesaker

Hva er en hjertesak?

Hver uke vil en av våre unge medlemmer dele sin viktigste hjertesak med oss. Er du enig i hjertesaken oppfordrer vi deg til å dele den på sosiale medier for å spre budskapet.

Hva er din hjertesak?

Din hjertesak publiseres sammen med andre leseres hjertesaker.

E-post deles aldri på nettsiden

130 tegn igjen

Se alle hjertesaker fra våre lesere