FRISØR MED TARIFF: Neste gang du skal til frisøren bør du forsikre deg om at det er en salong med tariffavtale, skriver Tina Paulsen Stenkløv.

Foto: Jamie Archer/Flickr

Har frisøren din tariffavtale?

Kun 230 av Norges 8000 frisørsalonger har tariffavtale. Neste gang du skal fikse sveisen bør du velge en salong med tariff, skriver Tina Paulsen Stenkløv, og i denne ukas hjertesak gir hun deg oversikten over hvor du trygt kan klippe deg.

Facebook  /   Twitter

Julesveisen 2018 skal fikses, og du har hele 8000 frisørsalonger i Norge og velge mellom. Men hvilke salonger velger du? Mine 230 anbefalinger på salonger finner du nederst i saken, sammen med noen av mine juleønsker.  

Frisørenes hverdag

Frisørene har travle arbeidsdager før jul. Hår skal klippes, farges, stripes, fønes og styles. Telefonen ringer, hårprodukter selges, salongene vaskes og ryddes. Det er mye som må gjøres i en frisørsalong for at den skal gå rundt. Sakser, børster og kammer skal renses og desinfiseres. Hansker skal på og av. Farger skal blandes. Kundenes hår skal vaskes og hodebunner skal masseres. Hverdagens kjas og mas settes på vent for kundene i frisørsalongen.

Frisøryrket er lavtlønnet, i privat sektor og med lav organisasjonsgrad. Provisjon er en stor del av de fleste frisørers hverdag. Dessverre. Frisører må ofte over skyhøye provisjonsgrenser for å få en lønn å leve av.

Les også: Vil du bli hårfin til julebordet? Her er alle frisørsalongene med tariffavtale

Det kommer stadig nye mennesker innom salongene på jakt etter en ledig time, og er det fulle kundelister må frisørene ofte si nei til drop-ins. Men når neste kunde på lista ikke dukker opp som avtalt og heller ikke sier fra, kan frisøren tape viktig provisjon på lønna neste måned. Det er trist at frisører kan straffes økonomisk når kunder ikke dukker opp til timen sin uten å gi beskjed. Gir kundene beskjed, har frisørene i hvert fall en sjanse til å fylle opp lista igjen når nye kunder «dropper innom».

Mange frisører jobber i tillegg kun på ren provisjon, noe som gjør at de tjener greit i perioder, som for eksempel førjulstida, men i roligere perioder blir det dårligere på provisjonsfronten. Det hender ganske ofte at frisørene må vurdere om de har råd til å si nei til en drop-in for å ta en etterlengtet matpause, eller om de skal droppe matpausen, overse den rumlende magen og ta den ekstra hårklippen. Det kan altså være nettopp denne ene kunden som gjør at frisøren kommer over den skyhøye provisjonsgrensen som igjen fører til at hun eller han får ei lønn å leve av ved neste lønning.

Tryggere hverdag med tariffavtale

Januar og februar er ofte litt roligere måneder for mange frisører. Det har gått med mye penger på julegaver i desember, og nyttårsklippen til kundene lar derfor vente på seg. Da kan man i hvert fall være glad man jobber i en tariffbundet frisørsalong, for i tillegg til provisjon har de alltid minstelønna som en sikkerhet i bunn.

TARIFFMERKE: Slik ser det splitter nye tariffmerket til Frisørenes Fagforening ut.
TARIFFMERKE: Slik ser det splitter nye tariffmerket til Frisørenes Fagforening ut. (Foto: Frisørenes Fagforening)

Frisører i 7770 salonger i Norge har ikke den sikkerheten og tryggheten i bunn. Det er kun ansatte i 230 frisørsalonger i Norge som har det, fordi salongen de jobber i er bundet av tariffavtalen. De har også fordeler på de røde dagene i jula, ettersom det i tariffavtalen blant annet står at man skal ha gjennomsnittslønn de siste tre måneder for alle røde dager. For selv om mange frisørsalonger «følger» tariff-festede ordninger er det altså kun salonger med organiserte ansatte og faktisk inngått tariffavtale som utløser reell rett fra de ansatte, så vel som plikt hos arbeidsgiver, til å yte slike ordninger.
 
Jeg er ikke fan av dette «provisjonsjaget». Det er urettferdig at frisører alltid må gjøre det «lille ekstra» for å få ei lønn og leve av, og det kan neppe være sunt i lengden. Men om flere frisører hadde organisert seg og blitt medlem, hadde vi i hvert fall fått en enda høyere minstelønn. Frisører fortjener også den tryggheten og sikkerheten som de fleste andre bransjer har.

Mine juleønsker er at alle tar juleklippen på en frisørsalong med tariffavtale, og at dere forteller de som jobber der at dere bruker salongen nettopp fordi det er en tariffavtale der. Støtt opp om det seriøse arbeidslivet!

Se også: Her finner du frisørsalonger med tariffavtale

 

HER KAN DU TRYGT KLIPPE DEG: Klikk på dette kartet, laget av Fagbladet, for å finne frisørsalonger med tariffavtale.
HER KAN DU TRYGT KLIPPE DEG: Klikk på dette kartet, laget av Fagbladet, for å finne frisørsalonger med tariffavtale. (Foto: Ola Tømmerås, Fagbladet)

 

Hva om frisøren ikke har tariffavtale?

Er det ikke en frisørsalong med tariffavtale i nærheten av der du bor, håper jeg du kan bruke litt av tiden din i frisørstolen til å fortelle frisøren viktigheten med en tariffavtale og et medlemskap i Fagforbundet Frisørenes Fagforening.

Sist, men ikke minst; gi beskjed til frisørsalongen så tidlig som mulig dersom du ser at du ikke får til å komme til den avtalte timen. Da blir drop-in kundene glad, og kanskje er det akkurat din beskjed som skal til for at frisøren faktisk når provisjonsgrensen den måneden!

God jul, og godt nytt hår!

Hva synes du?

Flere hjertesaker

Livet under og etter pandemien

10. oktober er verdensdagen for psykisk helse: Vær oppmerksom. Vær til stede. Følg opp, skriver Maren Oddvang i denne ukas hjertesak.


«Alle får barnetrygd»

Alle - bortsett fra de som trenger det aller mest, skriver Jeanette Lea Romslo i denne ukas hjertesak.


Ikke råd til egen bolig med deltid

Unge oppfordres til å utdanne seg innen helsefag, men ute i arbeidslivet får de stort sett bare deltidsstillinger. Det er ikke mulig å kjøpe seg bolig med en 34% stilling, skriver Alexander Liane, i denne ukas hjertsak.


22. juli: 10 år med kamp

Tiåret etter terrorangrepet 22. juli 2011 har vært preget av kampen mot ekstreme holdninger, mot hat og for ytringsfrihet, likeverd og samhold, skriver Vilde Antonie Sundfær, Linn Flataune, Lisa-Mari Kildal og Lill-Beate Eidshaug.


Se alle hjertesaker
Om forfatteren

Tina Paulsen Stenkløv

Frisør og medlem av Fagforbundets sentrale ungdomsutvalg.

Tina.Paulsen.Stenklov@fagforbundet.no

Hjertesaker

Hva er en hjertesak?

Hver uke vil en av våre unge medlemmer dele sin viktigste hjertesak med oss. Er du enig i hjertesaken oppfordrer vi deg til å dele den på sosiale medier for å spre budskapet.

Hva er din hjertesak?

Din hjertesak publiseres sammen med andre leseres hjertesaker.

E-post deles aldri på nettsiden

130 tegn igjen

Se alle hjertesaker fra våre lesere