VIKTIG AVTALE: Mange arbeidstakere kjenner ikke fordelene ved å ha tariffavtale, skriver Ummu Aylin Cukurova i ukas hjertesak.

Foto: Chris-Håvard Berge/Flickr

Er det lovlig å jobbe for fem kroner i timen?

Ja, med unntak av i noen allmenngjorte yrker, sier ikke norsk lovverk noe om minstelønn i Norge. Derfor har vi tariffavtaler, skriver Ummu Aylin Cukurova i denne ukas hjertesak.

Facebook  /   Twitter

Det er med andre ord fullt lovlig å tjene fem kroner i timen. Det er også derfor Fagforbundet har kjempet frem en rekke tariffavtaler som påvirker ansattes hverdag og hele yrkeslivet, men det er ikke så mange som vet hva det er. Vi har sett mange medlemmer og ansatte som ikke ser nødvendigheten i å ha en tariffavtale.

Hva er en tariffavtale? Jo, det er en avtale mellom NHO (arbeidsgivers organisasjon) og Fagforbundet (arbeidstakers organisasjon), som handler om ansattes nåværende arbeidsforhold forhold, men også om fremtidige goder.

Fagforbundet synes ikke arbeidsmiljøloven ikke er god nok for de ansatte ute i bedriftene. Arbeidsmiljøloven kunne vi også godt tenke oss å endre hvis vi hadde vært politikere, men i stedet har vi politisk samarbeid med flere av de politiske partiene. Fagforbundet har selvfølgelig en stor politisk påvirkningskraft med de over 365 000 medlemmene våre, men per nå er den beste løsningen å danne tariffavtale.

I en tariffavtale har vi en tarifflønn (utdanning + ansiennitet) og den har en minstelønn. Den inneholder også noe om ansattes påvirkningskraft i bedriften, noe ikke arbeidsmiljøloven ikke sier så mye om.

Det er mange ansatte som tror de har en tariffavtale, når arbeidsgiver sier de følger tariffavtalen. Da har vi sett at arbeidsgiver følger det som er best for bedriften, og ikke for de ansatte. For eksempel når det gjelder pensjon eller feriepenger, ved at bedriften utbetaler feriepenger ut fra lovverket som er 10,2% istedenfor tariffavtalen som er 12%, fordi det er bedre for bedriftens økonomi.

 

Noen av det som skiller arbeidsmiljøloven fra en tariffavtale:

tariffavtaler.jpg

 

Hva synes du?

Flere hjertesaker

Når tida ikkje strekk til

Eg lurer på korleis kan ein forsvare at eit menneske skal døy åleine, fordi ein ikkje har nok ressursar til å sitje inne og passe på og sjå om dei, spør Helene Skår, i denne vekas hjartesak.


Verdensdagen for psykisk helse – Gi tid, vær åpen

Vi lever i 2019, og har kommet så langt på så mange ting. Hvorfor har vi ikke kommet lenger når det gjelder åpenhet rundt psykisk helse, spør Isabell Johansen Myrli.


Kjære ungdom!

Visste du at du kan takke fagbevegelsen for de aller fleste av godene du nyter i arbeidslivet i dag, spør Aina Synnøve Hjartås i denne ukas hjertesak.


Torbjørn Røe Isaksen håner fagarbeideren

Stortinget har skjerpet pedagognormen, og ønsker seg flere barnehagelærere. Men hva med de som «bare» vil være fagarbeider, spør Linn Flataune i denne ukas hjertesak.


Se alle hjertesaker
Om forfatteren

Ummu Aylin Cukurova

Ummu Aylin Cukurova er leder av ungdomsutvalget i Fagforbundet Østfold.

ummu.aylin.cukurova@fagforbundet.no

Hjertesaker

Hva er en hjertesak?

Hver uke vil en av våre unge medlemmer dele sin viktigste hjertesak med oss. Er du enig i hjertesaken oppfordrer vi deg til å dele den på sosiale medier for å spre budskapet.

Hva er din hjertesak?

Din hjertesak publiseres sammen med andre leseres hjertesaker.

E-post deles aldri på nettsiden

130 tegn igjen

Se alle hjertesaker fra våre lesere