HELTID: Heltidskultur er avgjørende for å sikre kvalitet, bedre arbeidsmiljø, tilstrekkelig kompetanse i tjenestene og forutsigbarhet både for meg, arbeidskollegaer og brukerne jeg jobber med, skriver Marthe Emilie Alterskjær.

Foto: Background photo created by freepik - www.freepik.com

Heltid er viktig, også for unge

Heltid burde vært en selvfølge – deltid et valg, skriver Marthe Emilie Alterskjær i denne ukas hjertesak.

Facebook  /   Twitter

Da jeg ble ferdigutdannet helsefagarbeider i 2016 var det vanskelig å få seg fast jobb, og da spesielt full stilling. Jeg jobbet på samme arbeidsplass etter lærlingtiden og fikk etter hvert tilbud om en femti prosent stilling. I slutten av 2018 fikk jeg hjelp av min tillitsvalgte til å regne ut hvor mange timer jeg hadde jobbet ut over min faste stilling, fordi dette for å kunne legge inn krav om høyere stilling.

I begynnelsen av 2019 fikk jeg svar på kravet; jeg hadde jobbet 100%. Dermed fikk jeg hel stilling og jobber nå fulltid i Kristiansund kommune.

Les også: Når tida ikkje strekk til

Det er mange goder med å ha full stilling. Blant annet får du en forutsigbar hverdag og du slipper å jakte på vakter. Unge som jobber i vakante stillinger kan ha problemer med å få boliglån, men med en full stilling får man bedre tilgang på dette. En heltidskultur er avgjørende for å sikre kvalitet, bedre arbeidsmiljø, tilstrekkelig kompetanse i tjenestene og forutsigbarhet både for meg, arbeidskollegaer og brukerne jeg jobber med.

Etter at jeg fikk full stilling har jeg nå boliglån og har kjøpt min første bolig. Jeg har også begynt å spare opp til pensjon, noe som også er veldig viktig med tanke på framtiden min. For å rekruttere fagarbeidere i kommunen må vi ha stillinger å tilby etter endt lærlingetid, og da aller helst hele stillinger. Jeg mener at dette er en mulighet flere unge bør ha, derfor er dette en av mine hjertesaker.

Les også: Det ropes etter helsefagarbeidere, men ingen vil gi dem jobb

Fagforbundet arbeider for å lovfeste retten til full stilling. Kontakt din tillitsvalgt på arbeidsplassen for å høre om dine muligheter.

Hva synes du?

Flere hjertesaker

Ungdom – organiser deg!

Pandemi eller ei, velferdsstaten er viktig for alle, skriver Linn Flataune i denne ukas hjertesak.


Nå blir det dyrere for Ola, Kari, Fatima og Mohammed

Den borgerlige regjeringens forslag om å endre BSU-ordningen rammer urettferdig majoriteten av unge, skriver Jeron Joseph i denne ukas hjertesak.


Kommunene må ta ansvar for lærlingene

Innen 2035 kan vi mangle hele 100 000 fagarbeidere i Norge. Men hvem vil søke yrkesfag når det ikke finnes nok læreplasser, spør Alexander Liane.


Pensjon - Jeg er jo bare i 20-åra, hvorfor skal jeg tenke på det nå?

Du skal ikke jobbe evig. Hva skjer når arbeidslivet er over, spør Kristine K. H. Akselsen i denne ukas hjertesak.


Se alle hjertesaker
Om forfatteren

Marthe Emilie Alterskjær

Marthe Emilie Alterskjær er styremedlem i ungdomsutvalget i Fagforbundet Møre og Romsdal, og nestleder i ungdomsutvalget i Kristiansund.

Marthe.Hjelle@fagforbundet.no

Hjertesaker

Hva er en hjertesak?

Hver uke vil en av våre unge medlemmer dele sin viktigste hjertesak med oss. Er du enig i hjertesaken oppfordrer vi deg til å dele den på sosiale medier for å spre budskapet.

Hva er din hjertesak?

Din hjertesak publiseres sammen med andre leseres hjertesaker.

E-post deles aldri på nettsiden

130 tegn igjen

Se alle hjertesaker fra våre lesere