KREVENDE TID: Tema for verdensdagen for psykisk helse 2021 er livet under og etter koronapandemien.

Foto: Illustrasjon/Mostphotos

Livet under og etter pandemien

10. oktober er verdensdagen for psykisk helse: Vær oppmerksom. Vær til stede. Følg opp, skriver Maren Oddvang i denne ukas hjertesak.

Facebook  /   Twitter

Verdensdagen for psykisk helse er i dag, den markeres hvert år den 10. oktober. Årets tema er livet under og etter pandemien, hva vi som felleskap har av ansvar for å være oppmerksom på de rundt oss, være til stede for dem og å følge dem opp.  

Folkehelseinstituttet hadde en undersøkelse på vinteren i 2020, der man spurte om smittevernstiltak, livskvalitet og psykisk helse. Undersøkelsen viste at flere enn tidligere har slitt med ensomhet og psykiske plager under pandemien. Det kom fram at unge og de som bor alene har hatt den største psykiske belastingen.  

Mange av oss har følt på ensomheten og uroen under pandemien, det å sitte alene uten et sosialt fellesskap fra jobb, skole eller venner.  

Derfor er det så viktig at vi er åpne om hvordan vi har det med de som er rundt oss og som står oss nært, men vi må også spørre dem, vi må vise tilstedeværelse og forståelse og vi må følge dem opp når de har vært åpne.  

Det er helt greit og viktig at vi bruker de instansene som finnes i den norske velferdsstaten, for å få hjelp eller å snakke om ting man føler på. Samfunnet må stå sammen, vi må snakke om psykisk helse og vi må følge opp hverandre og vise at vi er der.  

Vi får snart en ny regjering, som vi håper vil sette psykisk helse mer på agendaen. En regjering som øker støtten og tilbudet som bør og skal gis for å bedre den psykiske helsen i befolkningen.  

Hva synes du?

Flere hjertesaker

«Alle får barnetrygd»

Alle - bortsett fra de som trenger det aller mest, skriver Jeanette Lea Romslo i denne ukas hjertesak.


Ikke råd til egen bolig med deltid

Unge oppfordres til å utdanne seg innen helsefag, men ute i arbeidslivet får de stort sett bare deltidsstillinger. Det er ikke mulig å kjøpe seg bolig med en 34% stilling, skriver Alexander Liane, i denne ukas hjertsak.


22. juli: 10 år med kamp

Tiåret etter terrorangrepet 22. juli 2011 har vært preget av kampen mot ekstreme holdninger, mot hat og for ytringsfrihet, likeverd og samhold, skriver Vilde Antonie Sundfær, Linn Flataune, Lisa-Mari Kildal og Lill-Beate Eidshaug.


Se alle hjertesaker
Om forfatteren

Maren Oddvang

Maren Oddvang er ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet Oslo, og sitter i Fagforbundets sentrale ungdomsutvalg.

maren.oddvang@fagforbundet.no

Verdensdagen for psykisk helse

  • Verdensdagen for psykisk helse markeres over hele verden den 10. oktober hvert år.

  • Årets tema er "Livet under og etter pandemien"

  • Målet med dagen er å fremme økt bevissthet om psykisk helse over hele kloden.

  • Les mer på verdensdagen.no

Vil du snakke med noen? Ta kontakt med Mental Helses hjelpetelefon på 116 123.

Hjertesaker

Hva er en hjertesak?

Hver uke vil en av våre unge medlemmer dele sin viktigste hjertesak med oss. Er du enig i hjertesaken oppfordrer vi deg til å dele den på sosiale medier for å spre budskapet.

Hva er din hjertesak?

Din hjertesak publiseres sammen med andre leseres hjertesaker.

E-post deles aldri på nettsiden

130 tegn igjen

Se alle hjertesaker fra våre lesere