- God tannhelse må bli et velferdsgode for alle, skriver Christina Beck Jørgensen.

Foto: Conor Lawless/Flickr

Tannhelse inn i folketrygden - nå!

Er tennene bare en del av kroppen fram til du fyller 18 år, spør Hilde Lende Aune i denne ukas hjertesak.

Facebook  /   Twitter
Hilde Lende Aune er ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet Vest-Agder.
Foto: Martine Grymyr

Kan du huske sist du var hos tannlegen? Det kan jeg, det er cirka 10 år siden. Da var jeg så heldig å ligge inn under ordningen med gratis tannhelsetjenester fram til fylte 18 år. Så fylte jeg 18 år og ingen ny tannlegetime kom i posten. Kastet på hodet og med tenna først ut av den offentlige tannhelsetjenesten.

Som vi alle vet befinner tennene seg inne i munnen, mer eller mindre på rekke og rad, med andre ord så er tennene en del av kroppen. Eller er de egentlig det? Ifølge det offentlige er de kun en del av kroppen til du er 18, så må du begynne å betale alt selv, om du da ikke har en kronisk tann/tannkjøttsykdom.

Selv har jeg hatt et kirurgisk inngrep på fire jeksler, jeg var heldigvis ikke fylt 18 år ennå. Tenk om jeg som deltidsansatt skulle betalt for dette selv? På et tannlegesenter i Kristiansand hadde det kostet meg 1615 kroner – per tann! I tillegg kommer selvfølgelig regningen på smertestillende og bedøvelse som gjerne er litt lurt å ta i forkant av et slikt inngrep. Skulle ikke forundre meg om man måtte betale for sytråden også.

www.hvakostertannlegen.no kan du fylle inn sted, kommune eller navn på tannlege/klinikk for å finne priser. En helt ordinær undersøkelse hos en av tannlegene i Kristiansand med to røntgenbilder koster hele 660 kroner! Er du uheldig kan du risikere å måtte ut med mangfoldige tusen. 

Det er mange, både unge voksne og litt mindre unge voksne, som ikke går til tannlegen. Det kan være tannlegeskrekk eller dårlig råd.  Når man har dårlig råd, går det naturlig nok svært lang tid mellom hver gang man er hos tannlegen. Resultatet: En kjemperegning på mangfoldige tusen og dårlig tannhelse. Jeg har snakket med unge mennesker som har hatt 40.000 kroner i tannlegeregning. 

Jeg jobber selv som hjelpepleier og ser hvordan mange år uten god tannhygiene og regelmessig tannlegebesøk kan skade tennene. Jeg har hørt om dem som har limt tennene på plass igjen, og det finnes til og med de som trekker ut tennene sine selv, istedenfor å gå og fikse dem. Dette gjør ikke at jeg bestiller min egen tannlegetime, tvert imot, jeg blir kvalm bare av tanken på den regningen. 

Vi i Fagforbundet Ungdom vil ha tannpleie til alle, ikke bare til ungdom og eldre, som i dag. God tannhelse reduserer faren for andre sykdommer og lidelser, og en god offentlig tannhelseordning vil kunne spare samfunnet for mye penger som i dag blir brukt til behandling av alvorlige sykdommer som oppstår på grunn av folks dårlige tenner. 

Tennene våre er en del av kroppen, derfor må tannhelse likestilles med andre offentlige helsetjenester. Det var derfor svært trist å lese nyheten fra NRK Sørlandet om at tannhelsetjenesten kunne bli enda dyrere.

Ta tannhelse på alvor!

Styrk den offentlige tannhelsetjenesten, og la god tannhelse bli et velferdsgode!

For alle!

Hva synes du?

Flere hjertesaker

Livet under og etter pandemien

10. oktober er verdensdagen for psykisk helse: Vær oppmerksom. Vær til stede. Følg opp, skriver Maren Oddvang i denne ukas hjertesak.


«Alle får barnetrygd»

Alle - bortsett fra de som trenger det aller mest, skriver Jeanette Lea Romslo i denne ukas hjertesak.


Ikke råd til egen bolig med deltid

Unge oppfordres til å utdanne seg innen helsefag, men ute i arbeidslivet får de stort sett bare deltidsstillinger. Det er ikke mulig å kjøpe seg bolig med en 34% stilling, skriver Alexander Liane, i denne ukas hjertsak.


22. juli: 10 år med kamp

Tiåret etter terrorangrepet 22. juli 2011 har vært preget av kampen mot ekstreme holdninger, mot hat og for ytringsfrihet, likeverd og samhold, skriver Vilde Antonie Sundfær, Linn Flataune, Lisa-Mari Kildal og Lill-Beate Eidshaug.


Se alle hjertesaker
Hjertesaker

Hva er en hjertesak?

Hver uke vil en av våre unge medlemmer dele sin viktigste hjertesak med oss. Er du enig i hjertesaken oppfordrer vi deg til å dele den på sosiale medier for å spre budskapet.

Hva er din hjertesak?

Din hjertesak publiseres sammen med andre leseres hjertesaker.

E-post deles aldri på nettsiden

130 tegn igjen

Se alle hjertesaker fra våre lesere