Foto: Kristian Thomassen/Flickr

Vi trenger flere ungdomsboliger

Ungdomsboliger er den beste måten for ungdom å komme seg inn på et hett boligmarked. Så hvorfor er det så, spør Anita Berg i ukas hjertesak.

For mange unge mennesker er det lettere å leie en leilighet enn å kjøpe. Grunnen til at mange unge velger leiemarkedet, er lånet i banken de må ha til å kjøpe. Mange unge vil ikke kvalifisere til å få lån, og årsakene kan være mange. Ofte er det fordi bankene mener vi ikke vil klare den økonomiske biten, eller at vi ikke sitter på 15% egenkapital.

Les også: Ung i bolig? Lite trolig

Jeg har selv hørt om flere som har fått beskjed i banken om å gå hjem til foreldrene sine for å spørre om å få forskudd på arv, slik at de klarer egenkapitalkravet. Dette mener jeg ikke engang skal være så mye som et forslag fra banken sin side. I mitt tilfelle har jeg relativt unge foreldre, jeg er 27 år og mine foreldre er i begynnelsen av 50-årene. Her har vi ikke begynt å tenke på arv ennå. Mine foreldre er ennå for unge til å planlegge slikt, mener jeg.

Den beste måten å hjelpe unge inn på boligmarkedet uten foreldrenes hjelp er å sørge for at det er flere boliger reservert for ungdom på markedet. I Stavanger er det Bate, Stavanger og Sandnes boligbyggerlag, som rår over markedet for ungdomsboliger. Bate har to felt med totalt 34 boliger på salgsmarkedet og tre felt med 45 boliger på leiemarkedet.

Les også: Bolig må bli en del av velferdsstaten

Jeg er så heldig at jeg har fått muligheten til å komme på boligmarkedet, i en ungdomsleilighet i Stavanger. I mitt tilfelle kostet boligen 375.000 + 238.973 kroner (restgjeld) totalt 619.950kr, dette vil si en egenkapital på cirka 93.000 kroner. Dette er en langt mer overkommelig sum som mange vil klare uten noen form for hjelp.

Det er selvsagt noen kriterier du må oppfylle for å kunne søke på en ungdomsbolig.

Jeg husker dagen jeg fikk telefonen om tilbud om leilighet som om det skulle vært i går. Jeg vant i lotto! Følelsene som gikk gjennom kroppen da telefonen ringte. I andre enden sa de: «Anita, du ble trukket ut som nummer én på listen om bolig, ønsker du å takke ja?» Jeg ble helt varm i kroppen. Jeg trodde ikke mine egne ører. Var dette tull. Jeg var målløs. Jeg takket ja til premien jeg vant, en bolig, min første bolig! Og siden jeg da er medlem av Fagforbundet tok jeg kontakt med SR-Bank 1. Her ble jeg godt mottatt og fikk lån med gode betingelser via LOfavør.

Les også: Hva mener partiene om ungdom og bolig?

Ungdomsboliger er den beste muligheten for unge å komme seg på et hett boligmarked. Gi flest mulig unge muligheten til å eie sin egen bolig. Bygg flere boliger slik at flere få muligheten!

Flere hjertesaker

Livet under og etter pandemien

10. oktober er verdensdagen for psykisk helse: Vær oppmerksom. Vær til stede. Følg opp, skriver Maren Oddvang i denne ukas hjertesak.

«Alle får barnetrygd»

Alle - bortsett fra de som trenger det aller mest, skriver Jeanette Lea Romslo i denne ukas hjertesak.

Ikke råd til egen bolig med deltid

Unge oppfordres til å utdanne seg innen helsefag, men ute i arbeidslivet får de stort sett bare deltidsstillinger. Det er ikke mulig å kjøpe seg bolig med en 34% stilling, skriver Alexander Liane, i denne ukas hjertsak.

22. juli: 10 år med kamp

Tiåret etter terrorangrepet 22. juli 2011 har vært preget av kampen mot ekstreme holdninger, mot hat og for ytringsfrihet, likeverd og samhold, skriver Vilde Antonie Sundfær, Linn Flataune, Lisa-Mari Kildal og Lill-Beate Eidshaug.

Se alle hjertesaker

Anita Berg

Anita Berg er nestleder av ungdomsutvalget i Fagforbundet Rogaland.

anita_berg89@hotmail.com

Hjertesaker

Hva er en hjertesak?

Hver uke vil en av våre unge medlemmer dele sin viktigste hjertesak med oss. Er du enig i hjertesaken oppfordrer vi deg til å dele den på sosiale medier for å spre budskapet.

Hva er din hjertesak?

Din hjertesak publiseres sammen med andre leseres hjertesaker.

E-post deles aldri på nettsiden

130 tegn igjen

Se alle hjertesaker fra våre lesere