FRAMTIDAS FAGFORENINGSFOLK: Ved hjelp av god informasjon og kunnskap om rettigheter og plikter i arbeidslivet, vil Raymond André Jomisko skape framtidas fagforeningsfolk. Her fra Fagforbundet Ungs sommerkonferanse i 2012.

Foto: Marius Nyheim Kristoffersen

Framtidens fagforeningsfolk

Min hjertesak er at jeg så gjerne vil hjelpe de unge i arbeidslivet så godt jeg kan. Dette er fordi jeg selv har opplevd urett, skriver Raymond André Jomisko.

Som 21-åring skulle jeg starte som lærling i et privat firma. Jeg hadde gått tre år på videregående skole som anleggsreparatør. Ikke visste jeg at det fantes noe som het fagforening, og at jeg kunne bli lærlingmedlem mens jeg jobbet. Dette var en privat firma, som heller ikke informerte meg om mine rettigheter. Jobben i seg selv var rimelig grei, og lønn fikk jeg etter gjeldende avtaleverk.

Da jeg hadde jobbet i fire måneder snudde det. En morgen da jeg var kom på jobb fikk jeg beskjed av sjefen at jeg måtte komme på kontoret hans. Der fikk jeg vite at de hadde tenkt lenge og grundig over meg, og at de hadde kommet fram til at jeg ikke var lønnsom for bedriften. Jeg fikk jobbe ut måneden, og deretter avslutte kontrakten jeg hadde med dem. Begrunnelsen var at jeg ikke tjente inn penger for firmaet.

Med denne historien nært i minnet, vil jeg jobbe får at unge arbeidstakere ikke skal havne i samme situasjon som meg. Jeg vil være med fortelle, vise og lære dagens unge arbeidstakere hvordan det er å jobbe, og hvilke krav som stilles til dem og hvilke rettigheter de har.

Og ikke minst, med dette bidra til å skape framtidens fagforeningfolk.

Flere hjertesaker

Livet under og etter pandemien

10. oktober er verdensdagen for psykisk helse: Vær oppmerksom. Vær til stede. Følg opp, skriver Maren Oddvang i denne ukas hjertesak.

«Alle får barnetrygd»

Alle - bortsett fra de som trenger det aller mest, skriver Jeanette Lea Romslo i denne ukas hjertesak.

Ikke råd til egen bolig med deltid

Unge oppfordres til å utdanne seg innen helsefag, men ute i arbeidslivet får de stort sett bare deltidsstillinger. Det er ikke mulig å kjøpe seg bolig med en 34% stilling, skriver Alexander Liane, i denne ukas hjertsak.

22. juli: 10 år med kamp

Tiåret etter terrorangrepet 22. juli 2011 har vært preget av kampen mot ekstreme holdninger, mot hat og for ytringsfrihet, likeverd og samhold, skriver Vilde Antonie Sundfær, Linn Flataune, Lisa-Mari Kildal og Lill-Beate Eidshaug.

Se alle hjertesaker

Raymond André Jomisko

Raymond André Jomisko er leder av ungdomsutvalget i Fagforbundet Finnmark.

Raymond.Andre.Jomisko@fagforbundet.no

Hjertesaker

Hva er en hjertesak?

Hver uke vil en av våre unge medlemmer dele sin viktigste hjertesak med oss. Er du enig i hjertesaken oppfordrer vi deg til å dele den på sosiale medier for å spre budskapet.

Hva er din hjertesak?

Din hjertesak publiseres sammen med andre leseres hjertesaker.

E-post deles aldri på nettsiden

130 tegn igjen

Se alle hjertesaker fra våre lesere